Обсмажування кави під еспресо і альтернативу. Чи є різниця?

Звичайно, існують різні стилі обсмажування і невірно припускати, що під еспресо потрібна темна, а під фільтр світле обсмаження. Особисто я не обсмажую каву до темного, тому що працюю з сировиною високої якості і перед обсмажкою зіставляю первинні показники зерна, такі, як його температура, щільність, вологість. Виходячи з цього, я продумую профіль обсмаження, а це, звичайно, складніше, ніж просто обсмажити зерно до темного стану. Саме такий підхід я вважаю найрозумнішим, з точки зору максимальної передачі смако-ароматичних якостей певної кави, з конкретної країни і окремо взятих регіонів.

Звичайний споживач думає, що кава темної обсмажкии має краще тіло і солодша. Але люди, що працюють в кавовій сфері, знають, що у темної обсмажки може повністю бути відсутнім солодкість і смак.
Темна обсмажка зазвичай – це лише спосіб приховати дефекти, які знаходяться в каві.

Якщо обсмажувати кавове зерно правильно, потім пробувати його, описуючи смаки і характеристики, то можна точно визначити найкращий метод приготування, який максимально розкриє його смакоароматичні властивості.
Розмірковуючи про правильне обсмаження – кавове зерно з різних країн, регіонів, врожаїв не однаково реагує на вплив температур. Тон зерна залежить від тієї температури, на якій ми робимо розвиток *. Тобто кава може бути правильно обсмажена і мати як світлий, так і темний відтінок.

Важливо пам’ятати, що «розвиток» зерна – це збільшення його «розчинності». Ви просто робите зерно більш розчинним. Пам’ятаємо, що зерно «готується» зовні всередину. Саме зерно всередині вдає із себе «нитки» целюлози, сплетені в павутину і формують осередки. У кожному зерні близько мільйона осередків. Целюлоза покрита маслами і твердими речовинами. Чим краще у нас розвинене зерно, тим більше пористої і тендітної стала целюлоза. І тим краще у нас і помел.

Різниця присутня, але не стільки в обсмажуванні, скільки в розумінні обсмажчиком всіх властивостей зерна, з яким він працює.

Чим все-таки альтернативні методи приготування кави відрізняються від еспресо?

Різні способи заварювання вимагають різного ступеня помелу: для еспресо використовується дрібніший помел, для альтернативи – більший.
Але помел не змінює зміст смакоароматичних речовин в каві, помел лише змінює час екстракції, тобто «Витягування» цих речовин з кави.
Чим, на мій погляд, альтернатива кардинально відрізняється від еспресо, так це тим, що при великому помелі і збільшеному часу екстракції, ми можемо забрати з кави більше, ніж у випадку з еспресо (коротка екстракція).
В альтернативі завжди найвиразніше і чисто відчуваються всі смаки і аромати, а також дефекти, які присутні в зерні.

Чи можна за кольором кавового зерна визначити якість кави?
Колір обсмаженої кави в пачці – це аж ніяк не показник смаку. Головне – це те, який результат ми отримуємо в чашці. Вибираючи каву, найкращий варіант буде запитати поради у обсмажчика або бариста.
Локальні обсмажчики і кав’ярні розміщують на пачці з кавою рекомендації по її приготуванню, виходячи з результатів каппінга.
Якщо в чашці ви хочете отримати чистий смак кави, а не вугілля, і ви усвідомлено підходите до цього напою, то раджу купувати зерно не в супермаркеті, а у ваших місцевих ростерій. Дрібні компанії-обсмажчики зосереджені в першу чергу на смаку кави, а вже потім на отриманні прибутку.

Який метод заварювання краще розкриває смак кави?
Я сприймаю каву еспресо, як маленьку альтернативу. Якщо порівнювати з літературою, то еспресо – це короткий опис твору, витримка найцікавішого. У еспресо завжди є щільність, баланс солодкості, кислотності і гіркоти. Саме в такому короткому варіанті я і читаю цю книгу про каву. Альтернатива для мене – це завжди ціла розгорнута історія, це історія про час тривалої подорожі і життя кавового зерна.
Хочу ще раз звернути вашу увагу, що якщо ми говоримо про високоякісне зерно, то тоді є сенс обсмажувати і пробувати його в альтернативі, щоб відчути всю його красу.
Таким чином, вся кава повинна після обсмажування дегустуватися, розкладатися на дескриптори і описуватися, тільки після всіх цих комплексних процедур ми можемо зрозуміти, для чого вона краще підходить і за яких температурах її готувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підписуйтесь і дізнавайтеся першими про всі кавові новинки

Шановні друзі!
До Дня Незалежності України ми створили обмежену кількість дизайну пачок для фасування 250 г, який отримає кожен, хто замовить каву у відповідному фасуванні.
Вітаємо з Днем Незалежності України!
Ваша Київська Міська Ростерія
Уважаемые друзья!
Ко Дню Независимости Украины мы создали ограниченное количество дизайна пачек для фасовки 250 г, который получит каждый, кто закажет кофе в соответствующей фасовке.
Поздравляем с Днем Независимости Украины!
Ваша Киевская Городская Ростерия
Dear friends!
To celebrate the Independence Day of Ukraine, we created a limited number of pack designs for 250 g packaging, which will be given to everyone who orders coffee in the appropriate packaging.
Congratulations on the Independence Day of Ukraine!
Your Kyiv City Rostery
Увага!

З 14.04 ми піднімемо оптові і роздрібні ціни на деякі види кави на 10-20 % за кілограм.
Встигніть придбати Вашу улюблену каву до зростання ціни!
Причина підняття ціни: ріст цін на зелене зерно на світових ринках.
Дякуємо, що обираєте нашу каву!

Ваша Київська Міська Ростерія!

Внимание!

С 14.04 мы поднимем оптовые и розничные цены на некоторые виды кофе на 10-20% за килограмм.
Успейте приобрести Ваш любимый кофе до роста цены!
Причина поднятия цены: рост цен на зеленое зерно на мировых рынках.
Спасибо, что выбираете наш кофе!

Ваша Киевская Городская Ростерия!

WARNING!

Starting from 14.04, we will raise wholesale and retail prices for some types of coffee by 10-20% per kilogram.
Hurry up and buy your favorite coffee before the price increase!
The reason for the price increase: rising prices for green beans on world markets.
Thank you for choosing our coffee!

Your Kyiv City Roastery!