Що таке чай матча
В перекладі з японської Matcha буквально означає розтертий чай.
Улюблений японський порошковий чай матча став доволі звичним явищем для українців. Особливою популярністю він користується серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя.
Виготовлений з дрібно перетертого листя вічнозеленого чайного дерева Camellia Sinensis, він має яскраво-зелений колір, одним своїм видом натякаючи на корисність та екологічність.
Природний антиоксидант, що заряджає енергією та збалансовує роботу нервової системи, має давню історію.
Чай матча потрапив в Японію у далекому 1191 році з Китаю. Перші ж згадки про матчу в Давньому Китаї можна знайти ще до нашої ери. Обов’язковий напій аристократів та імператорської родини не був доступний кожному китайцю через високу вартість. Втративши популярність на батьківщині, він згодом став традиційним напоєм країни Сонця і навіть складовою ритуалів у монастирях.
Технологія виготовлення чаю матча та його хімічний склад суттєво відрізняються від технології виготовлення та хімічного складу зеленого чаю.
Технологія виробництва
Навесні чи на початку літа рослини накривають спеціальною сіткою створюючи тінь. Завдяки цьому за двадцять днів рівень хлорофілу та амінокислот в листі значно підвищується, а саме воно стає темнішим. Вручну зібрані верхні листочки пропарюють та сушать, витримують в холоді, і лише тоді видаляють стебла, жилки та розтирають в пудру. Таким чином отримується унікальний біохімічний склад чаю матча.
Колір порошку може варіювати від світлого жовто-зеленого до насичено-зеленого залежно від якості та способу обробки листя.
Виділяють 3 сорти зеленого чаю матча: церемоніальний, з наймолодших листочків, який використовують буддійські монахи; преміальний, листочки для якого збирають трохи пізніше, з більш інтенсивним смаком; і, найбільш насичений, кулінарний сорт, листя для якого збирають в останню чергу.
Чай Матча (маття) купити в Києві
Хімічний склад та хімічні властивості
Чай матча має майже подвійну дозу кофеїну у порівнянні з зеленим чаєм.
Завдяки L-тіаніну, який містить даний продукт, кофеїн засвоюється значно повільніше не провокуючи різких стрибків артеріального тиску. Таким чином він більш безпечний для людей з гіпертонічною хворобою. Однак, за наявності проблем з серцево-судинною системою, не варто зловживати. Чашка цього чаю зранку стане достатнім джерелом енергії та мікроелементів на цілий день.
Корисні властивості чаю матча
Чай матча – це не просто смачний напій, а справжня скарбниця корисних речовин. Завдяки особливій технології вирощування та обробки листя, цей японський чай має унікальний біохімічний склад, що робить його надзвичайно корисним для організму.
L-тіанін має низку корисних властивостей. Дофамін та серотонін утворюються завдяки саме цьому компоненту. Він також позитивно впливає на мозок, сприяє розслабленню та підвищенню настрою.
Епіголокатехін у складі чаю матча – це надпотужний антиоксидант, який допомагає попередити рак та втратити зайву вагу. Його кількість у 100 разів більше ніж у будь-якому іншому сорті чаю.
Існує думка, що чай матча знижує рівень захворювань печінки. Проте в цьому напрямі потрібно провести більш детальне вивчення.
Завдяки рутину, який також є у складі зеленого чаю, поліпшується робота серцево-судинної системи, нормалізується кров’яний тиск.
Кварцетин, ще одна складова напою, наш організм не синтезує. Отримати ми його можемо виключно з їжі. Цей елемент також сприяє кращій роботі серцево-судинної системи, а окрім того має протизапальну дію та запобігає виникненню онкозахворювань.
Якщо заварювати матча відповідно до рекомендацій гарячою водою, а не окропом, цей чудодійний зелений чай збереже вітамін С, широко відомий антиоксидант, що захищає клітини від пошкоджень, сприяє виробленню колагену, допомагає засвоювати залізо та підвищує імунітет.
За які ще корисні властивості чаю матча, його так високо цінують?
- Покращення уваги та пам’яті
- Підвищення швидкості реакції та швидкості роботи мозку
- Пришвидшення метаболізму
- Регуляція холестерину та артеріального тиску
- Вивід токсинів та шлаків
- Уповільнення процесу старіння, тощо.
Техніка приготування
Щоб правильно приготувати чай матча, знадобляться тяван/чаван (спеціальна миска для чаювання), часен (бамбуковий вінчик), ситечко, мірна ложка та власне зелений порошок.
Розрізняють два традиційні способи заварювання цього напою: міцний (койтя) та слабкий (усутя).
Спочатку за допомогою гарячої води та вінчика нагрівається посуд для приготування чаю матча.
Посуд насухо витирають, після чого в тяван додають 2 мірні ложки зеленого порошку, приблизно 2 г. просіюючи через сито. Після цього додають 70-80 мл гарячої води збиваючи вінчиком, щоб запобігти утворенню грудочок та отримати щільну піну. Це і є класичний рецепт усутя.
Дуже важливо подати цей напій відразу після приготування, оскільки поступово на дні створюється осад, а чай втрачає смак.
В Україні та Європі віддають перевагу нетрадиційному способу приготування цього чаю, з додаванням молока. Рецептів приготування зеленого лате існує дуже багато. Для його приготування використовують тваринне і рослинне молоко. Щоб пом’якшити смак, можна додати мед або цукор. Влітку готують цей освіжаючий напій з льодом.
Кулінарне застосування
Порошковий зелений чай матча широко використовується в кулінарії. Спектр використання широкий, від повноцінного інгредієнта до прикраси.
Листя пізнього врожаю має насичений смак, аромат та колір. Саме таким він і має бути, щоб не загубитись у поєднанні, а відтінити смак інших продуктів.
Цей зелений порошок чудово доповнює десерти та основні страви.
Торти, суфле, соуси для м’яса, смузі, морозиво, зефір, млинці, макарони, шоколад – це далеко не повний список страв, в які додають цей чайний інгредієнт.
Є певні рекомендації щодо використання матча в кулінарії.
Наприклад, щоб додати чай матча до тіста, порошок потрібно попередньо замочити у гарячій воді. Готуємо напій за класичним рецептом додаючи воду поки не отримаємо потрібний колір та насиченість смаку. В такому вигляді зелений порошок гармонійно поєднується з іншими рідкими інгредієнтами.
Цей чай може стати додатковим засобом для лікування при застуді. Для цього беремо по 2 г зеленого порошку та кориці і готуємо на основі молока. За бажанням можна додати кокосове масло та підсолоджувач.
Практичні рекомендації
Обираючи чай матча зверніть увагу на його текстуру та колір. Високоякісний продукт має бути яскраво-смарагдовим, дуже дрібно перетертим, на дотик нагадувати шовк.
При всій очевидній користі цього напою, він не є лікарським засобом та має протипоказання.
Даний чай заборонено вживати вагітним, не радять його також пити на ніч людям з підвищеним тиском, чи проблемами зі сном, через високий рівень кофеїну у складі.
Цей порошковий напій легко вбирає вологу та запахи, то ж зберігати його потрібно в герметичному посуді. Важливо тримати ємність подалі від сонячних променів та джерел тепла, оскільки він легко окислюється.
Висновок
Матча – складова успішного здорового життя сучасної людини.
Дотримуючись простих рекомендацій можна щодня насолоджуватись медитативним процесом приготування та свіжим ароматом весняної зелені, а також отримувати заряд енергії та потужну порцію мікро- та макроелементів, покращувати здоров’я, зовнішній вигляд та емоційний стан.