Що таке матча лате

Маття, або матча, — це японський порошковий зелений чай, який має давню традицію. Його отримують з молодого листя чайного дерева Camellia Sinensis, що перебувало в тіні останні кілька тижнів перед збором врожаю. Зібране вручну листя обробляють парою, сушать, іноді піддають охолодженню, а потім ретельно перетирають жорнами в пудру. Цей процес дозволяє зберегти всі корисні властивості чаю, адже ми споживаємо не просто відвар, а самі листки в меленому вигляді. Матча є невід’ємною частиною японських чайних церемоній, і являє собою символ спокою та гармонії. Цей важливий медитативний ритуал проходить у тиші та зосередженості. З розвитком міжнародної торгівлі та культурних обмінів, цей чай став доступним далеко за межами Японії.

На його основі готують різноманітні напої, найпопулярнішим з яких є матча лате.

Матча лате — це напій, який став надзвичайно популярним у світі завдяки поєднанню унікального смаку японського чаю маття та ніжної молочної пінки. Він з’явився як результат глобалізації культури чаювання, коли японський зелений чай зустрівся з традицією приготування лате, популярною в європейських кафе.

Цей напій поєднує в собі кілька компонентів: порошок маття, молоко та підсолоджувачі. 

Приготування напою на основі перететертого чайного листя та молока

Матча лате – достатньо простий чай для приготування навіть в домашніх умовах. Потрібні лише кілька інгредієнтів і трохи часу. 

Для базового рецепта матча лате знадобиться:

1-2 чайні ложки порошку маття.

200 мл молока (молоко може бути рослинним або тваринним: коров’яче, мигдальне, соєве, кокосове, тощо).

Підсолоджувач за смаком (мед, цукор, сироп агави).

Гаряча вода (близько 50-60 мл).

Приготування:

В ідеалі потрібно мати спеціальну ємність (тяван/чаван), вінчик з бамбуку (часен), ситечко та мірну ложку. 

В чашку насипають 2 г пудри маття та додають гарячу воду. 

Традиційно посуд має бути попередньо прогрітий гарячою водою та насухо витертий. Після чого порошок потрібно просіяти через ситечко. Постійно помішуючи вінчиком отримуємо однорідну консистенцію. Важливо, щоб вода була 80℃. Окроп може стати причиною грудочок. 

Прогрівання посуду, як, власне, і спеціальний посуд, бажані, але не обов’язкові. В домашніх умовах достатньо буде чашки та звичайної ложки або міксера. Головною задачею лишається розчинити порошок та отримати однорідну суміш. 

В окремій каструлі підігріваємо молоко до температури 60-70°C. В домашніх умовах для отримання пінки можна використовувати френч-прес або міксер для піни. 

В молоко додають підсолоджувач для пом’якшення смаку.

Якщо використовується молоко тваринного походження, достатньо жирне та з вираженим власним смаком, експерти радять додавати подвійну порцію підсолоджувача для смакового балансу.

Переливаємо молоко в чашку з чаєм, перемішуємо до однорідного стану. За бажанням, можна прикрасити напій додатковою порцією піни, а також додати трохи кориці або ванілі для аромату.

Смакова палітра матча лате 

Незвичний смак та корисні властивості швидко зробили матча лате популярним на західному ринку. На відміну від східних традицій споживання, в динамічному сучасному світі він став просто смачним і корисним напоєм, який люди люблять пити в кафе чи готувати вдома. 

Насичений яскравий смак напою здатен задовільнити найбільш вибагливих гурманів. Поєднання міцного смаку з гірчинкою та кремового молочного створює унікальний баланс смаку.

Цей напій має особливу енергетику, яка додає бадьорості та заспокоює одночасно. Саме тому він є ідеальною альтернативою кави.

Існує багато варіацій рецепту

Ви можжете легко адаптувати напій з урахуванням власних уподобань. 

Матча лате з ваніллю.

Додайте кілька крапель ванільного екстракту в молоко перед підігрівом, щоб відчувати нотки улюбленого солодкого аромату.

Спробуйте додати мед.

Замість цукру можна використовувати мед, щоб додати природної солодкості та корисних властивостей меду.

Матча лате з корицею.

Готовий напій за базовим рецептом посипаємо корицею, щоб надати йому новий смаковий вимір.

Айс маття лате.

Готовий напій за класичним рецептом переливаємо у високу склянку та додаємо лід.

Білий шоколад створить оксамитову тактильність напою.

Додаємо до молока розтоплений білий шоколад.

Маття лате з прянощами.

 Імбир, кардамон або кориця, додані в напій, нададуть пікантний теплий вайб східної казки.

Полуничний айс матча лате.

Дрібнимо полуницю до однорідної консистенції пюре за допомогою блендера. Ароматне полуничне пюре переливаємо в високу склянку. 

Додаємо лід та 100 – 150 мл рослинного молока. 

Найгармонійніше з полуницею поєднується рисове, бананове та соєве молока. 

І на останок додаємо свіжоприготований класичний чай матча.

Кокосово-м’ятний матча лате.

Баристи стверджують, що саме з кокосовим молоком напій набуває ніжного та збалансованого смаку.

Кокосове молоко підігріваємо на слабкому вогні не до кипіння, додаємо ½ ч.л. порошка какао, 1/8 ч.л. екстракта перцевої м’яти та 1 ст.л. кленового сиропу.

Не знімаючи з вогню додаємо 2-3 г порошку маття. Збиваємо електричним вінчиком близька 30 секунд до однорідного стану.

Корисні властивості матча латте

Цей багатий на антиоксиданти чай зберігає всі корисні властивості матчі і допомагає підтримувати молодість, поліпшує якість шкіри, волосся. 

Дослідження показали, що регулярне споживання матча може допомогти знизити рівень холестерину та покращити кровообіг. Він сприяє схудненню, оскільки пришвидшує метаболізм, регулює обмін речовин, а на додачу заспокоює нервову систему. 

Листя чайної рослини Camellia Sinensis містить L-тіанін, який являє собою амінокислоту, що допомагає розслабитись і знизити рівень стресу. 

Широка палітра вітамінів сприяє зміцненню імунної системи. 

Чай містить вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, Р, К, кальцій, фтор, магній, цинк, залізо, йод, таніни та інші корисні сполуки.

Напій дає спокійну тривалу енергію без різких стрибків завдяки кофеїну та L-тіаніну, який контролює повільне вивільнення енергії.

Модна тенденція обирати матча лате замість кави чи зеленого чаю – це, перш за все, тенденція піклуватися про свій фізичний та емоційний стан. 

Експертні поради

Не бійтесь експериментувати! 

Для більш м’якого смаку додайте ванільний сироп або кокосове молоко. 

Для більш інтенсивного аромату – спеціальні добавки, такі як лаванда або м’ята. 

Додайте до напою ягоди або фрукти, наприклад, малину чи апельсин, і отримаєте ще один унікальний рецепт!

Матча має особливий виражений смак. 

Більшість японських десертів, які гармонійно ласуватимуть з матча, важкі в приготуванні, вимагають використання ексклюзивних інгредієнтів та особливих навичок. В рецептах Ви не найдете штучних барвників, білого цукру, консервантів, чи стабілізаторів. Натомість, найдете трави, каштани, солодкі боби та інші незвичні складові. 

 В Японії заведено подавати до напоїв з маття традиційні солодощі Вагасі. Найпопулярніші з цієї категорії такі десерти:

  • Солодкі рисові коржики Моті
  • Солодкі рисові коржики з начинкою Уіро
  • Пиріжки з рисового, бобового або гречаного борошна Мандзю
  • Желейні кубики з фруктовою начинкою Амміцу
  • Булочки з солодкою пастою (бобовою, каштановою, кунжітною) Ан-пан
  • Желеподібні Варабімоті (з борошна папороті)


Матча лате – смачний і корисний спосіб підтримати своє здоров’я і енергію протягом дня. 

Підписуйтесь і дізнавайтеся першими про всі кавові новинки

Спробуй дегустаційний набір, до якого входить 5 різних смаків по 50 грам. Можливо, саме тут знайдеш нову улюблену каву.