Кава росте більш ніж в 70 країнах по всьому світу. Для ареалу її походження існує спеціальна назва – «Кавовий Пояс» (Bean Belt). Цей пояс охоплює частини Африки, Америки і Азії. В основному він лежить на екваторіальній частині планети, але подекуди простягається далеко на північ (Мексика, М’янма), а також на південь (Зімбабве, Бразилія).

Якщо ви п’єте каву давно і регулярно, то у вас вже сформувалися свої особисті переваги. І ви вже знаєте, що вам подобається: фруктові нотки ефіопської кави, пряні і земляні індонезійської або ж збалансована солодкуватість гватемальської.

Ми впевнені, що наші клієнти хочуть пробувати різні цікаві смаки, тому оцінка аромату за походженням цінна і необхідна.

Що може впливати на смак кави?

Різні країни стикаються з різними проблемами, будь то низька заробітна плата, політична нестабільність або комахи-шкідники на кавових плантаціях. Ви здивуєтеся, але для виробництва якісної кави, важливі навіть такі деталі.

Відомі виробники кави знають, що природа і походження кави – це початок усього. Бажаючи забезпечити людей по всьому світу високоякісними кавовими зернами, вони намагаються поліпшити життя людей там, де росте кава, щоб отримати стабільний результат.

Ще слід пам’ятати, що кава – це сезонний сільськогосподарський продукт. У деяких країнах в певну пору року отримати якісний урожай може бути важче, ніж в інших.

Смак кави в різних регіонах

Африка

Від ефіопської кави варто очікувати аромат лохини, високу кислотність і переважання фруктових нот. Кенійська кава відрізняється нотами грейпфрута і чистою кислотністю.

Америка

Смак Центральноамериканських зерен кави відмінно збалансований: тут знайдеться і хороше тіло, і фруктовість, і помірна кислотність.

Заглянемо в Південну Америку, в Колумбію – один з найвідоміших регіонів виростання каву. Тутешня кава відома своєю солодкістю і ароматом, фруктовими або горіховими нотками.

Підемо далі і доберемося до Бразилії, найбільшого в світі виробника кави. Відповідаючи за третину кавових зерен на всій планеті, можливо, саме Бразилія визначила те, що ми вважаємо «істинним ароматом кави». Це горіхові, кремові і шоколадні нотки, щільне тіло, виражений смак.

Азія

Азія – це величезний континент, кожен регіон якого має свої особливості. Наприклад, Індонезія. Місцева кава відома своїми земляними і димними нотами, але і тут ви зможете знайти фруктовість. В’єтнам, другий за величиною виробник кави в світі, вирощує, в основному робусту – більш міцний і менш ароматний сорт кави.

М’янма виробляє чисту, якісну каву середньої щільності з великим потенціалом. Папуа-Нова Гвінея вирощує солодку каву з фруктовими відтінками смаку. Філіппіни, Таїланд, Індія, Лаос, ці країни так само не можна випускати з виду, адже на їх плантаціях росте велика кількість зерен з цікавими смаками і незвичайними відтінками аромату: квітів, тютюну, пісочними і деревними нотами.

Терруар і кліматичні чинники

Чому ж смак кави, вирощеної в різних країнах, такий різний? В першу чергу, на смак впливає сукупність факторів навколишнього середовища і особливих характеристик місцевості – терруар. Іншими словами, смак кави залежить від особливостей ґрунту, вологості, рельєфу місцевості, наявності поблизу водойм або лісових масивів, середньої температури, висоти над рівнем моря, інсоляції і т.д.

Галапагоські острови – яскравий приклад впливу терруара на смак кави. Вони знаходяться недалеко від екватора і можна подумати, що їх жаркий клімат непридатний для вирощування якісної зернової кави. Додайте до цього невелику висоту над рівнем моря, а specialty-каву зазвичай вирощують на високогірних плантаціях, де низькі температури дозволяють плодам рости повільніше і насичуватися солодкими, складними ароматами.

Проте, острови дивують споживачів своєю кавою відмінної якості завдяки прохолодному морському бризу і Перуанській течії, які роблять клімат на островах прохолодніше.

Також, важлива висота плантації, на якій виросла кава, це дуже впливає на щільність зерна. І це вже неопосередковано впливає на ступінь обсмаження кави і смак чашки.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment