Більшість людей назвуть два сорти кави – арабіка і робуста, дехто додасть ще ліберіку та ексцельсу. І лише справжні знавці кавової справи скажуть, що все це лише види кавових дерев, а сортів кави може бути безліч. Та й взагалі для виготовлення кави використовуються лише кавові зерна з Арабіки й Робусти. Через таке різноманіття дуже важко ідентифікувати кавові дерева, а серед них трапляються і карликові кущі, і гіганти. До природних сортів селекціонери додають штучно виведені. Завдяки чому, можна не тільки отримати новий смак кави, але і вберегти каву від захворювань. Та на жаль, не всі спроби вдосконалення сортів були вдалими.

Typica (Тіпіка)

Цей сорт, родом з південної частини Судану, є основоположником Арабіки. Він знайшов своє розповсюдження в Ефіопії, звідки його в VII столітті перевезли до Йемену та почали активно вирощувати для продажу. Після чого голландці привезли цей сорт у Вест-Індію. А у 1720 році Габріель де Клей посадив дерево сорту Тіпіка на Мартиніке, звідки й почалася історія кави у Латинській Америці. І хоча ці червоні при дозріванні кавові вишні мають не високу врожайність і низьку стійкість до захворювань. Та все ж сорт Тіпіка досі лишається найпопулярнішим завдяки чистоті отриманого напою.
За довгий час у Тіпіки з’явилось багато мутацій, селекцій та гібридів, які часто використовуються для Спешіаліті-кави. Деякі з них мають яскраві та неповторні смаки.

Bourbon (Бурбон)

Оригінальна мутація вперше вироблена на острові Реюньйон (до 1979 року Іль Бурбон). Саме цей сорт прабатько багатьох популярних сортів Латинської Америки – Caturra, Catuai, Pacas і Mundo Novо. Бурбон досі популярний в Латинській Америці, та вирощується в Руанді й Бурунді (Африка). Більшість дозрілих вишень цього сорту мають яскраво-червоне забарвлення, але є деякі й жовті різновиди. Смак Бурбону майже не відрізняється від Тіпіка (лише трохи солодший), але при цьому сорт дає на 20-30% більше врожаю.

Catimor (Катімор)

Сорт отриманий шляхом схрещування Катури та Тімора, що забезпечує йому високу врожайність та стійкість до захворювань. Активно вирощувався у 1980-х роках у Латинській Америці, бо вважалось, що він запобігає появі листкової іржі. Та на жаль, через наявність у цій селекції Тімора (природний гібрид Тіпіки та робусти), смак цього кавового зерна гірше ніж в інших сортів Арабіки.

Catuai (Катуаі)

Цей сорт був виведений у 1950-х роках, як гібрид Катури та Мундо Ново. Він має високу врожайність і стійкість до захворювань. Дозрілі кавові вишні мають червоний або жовтий колір. Катуаі знаменитий високою кислотністю і популярний в Центральній Америці.

Caturra (Катура)

Цей карликовий сорт є мутацією Бурбона. У 1930-х роках його було відкрито неподалеку від міста Катура, Бразилія. Маленькі розміри сорту Катура полегшують збирання плодів, але на відносно невеликій висоті вирощування дерево може загинути. Тому плантацію з цим сортом краще розміщувати на високогір’ї (понад 1200 м). Адже це покращить якість та розмір вишень. Його популярність зосереджена в Центральній Америці.

Geisha (Гейша)

Це мутація Тіпіки, яка з’явилась на південно-західній частині Ефіопії, в містечку Геша (допустимі дві назви). У дерева цього сорту довші листки та плоди. У 1930-х роках насіння цього сорту було відправлено в Танзанію, а у 1950-х роках – у Коста-Ріку. Де понині й вирощується. Та найбільша кількість плантацій цього сорту знаходиться в Панамі, особливо на високогір’ях. Смак цієї кави має нотки цитрусу, ягід, тропічних фруктів та бергамоту. Сорт Гейша вважається найякіснішою кавою.

Maragogipe (Марагоджіп)

Цей сорт є природною мутацією Тіпіки. Вперше його віднайшли в Бразилії, в регіоні Бахіа, неподалеку від міста Марагоджіп. Цей сорт знаменитий великим розміром зерна, його ще називають Слоновим кавовим зерном. А його смак та аромат залежить від ґрунту, на якому вирощували дерево. Марагоджіп дуже рідкий, і тому високо цінується прихильниками кави.

Mundo Novo (Мундо Ново)

Цей гібрид Бурбона і Тіпіки, виявлений в 1940-х роках, є досить популярним в Латинській Америці. Він відрізняється стійкістю до різних захворювань та має високу врожайність. Але на жаль, на смак цей сорт досить примітивний і не дуже виражений.

Pacamara (Пакамара)

Цей сорт є гібридом Пакасо і Марагоджіпа. Його вивели вже більш продумано в 1950-х в Ель-Сальвадорі. Як і марагоджіп, Пакамара має відносно низьку врожайність. Його зерна вдвічі більші ніж у Бурбона. Цей сорт дуже цінується за високу якість, приємну чисту кислотність і квіткові нотки у смаку. Якість цієї кави покращуються в залежності від висоти вирощування.

Pacas (Пакас)

Це природна мутація Бурбона, яку виявили в 1949 році в Ель-Сальвадорі. Його дерева досить компактні й не примхливі. Саме тому його обрали для схрещування з іншим сортом Марагоджіп. Пакас має високу врожайність, особливо на великій висоті. Його смак має квіткові та пряні нотки.

Tekisik (Текісік)

Дуже відомий, як «покращений» бурбон, карликовий сорт. Його протягом 28 років виводили в Сальвадорському інституті. В цього сорту дуже насичений смак, багатогранна кислотність і висока густина кави. Натомість, врожай у нього вкрай не великий, тому Текісік дуже цінується прихильниками кави. Як наслідок, фермери з Ель-Сальвадора, Гватемали та Гондурасу вирощують цей сорт для покращення якості власної кави.

SL-28 (Scott Labaratories-28)

Назва цього сорту пов’язана з назвою компанії, яка за завданням влади Кенії у 1930 році обирала виключно кенійський сорт кави для подальшої культивації. Найкращої якості кавові зерна набувають при вирощуванні на високогір’ї. А в самому напої можна відчути присмак чорної смородини.

SL-34 (Scott Labaratories-34)

Це молодший брат сорту SL-28. Він також має фруктово-ягідні нотки та яскраву кислотність. Дерева цього сорту стійкі до дощів на висоті, і якість їх плодів не погіршується при вирощуванні на низовинах. Але, на жаль, їх листки не стійкі до іржі.

Villa Sarchi (Віла Сарчі)

Цей карликовий сорт – мутація Бурбона. Його віднайшли в Коста-Рікі, в місті Сарчі. Листки цього дерева зелені, або бронзові. А сорт має фруктові нотки, високу врожайність та стійкість до різних захворювань.

Який сорт обрати?

Якщо ж говорити прихильникам кави, то спробуйте різні сорти кави. Адже це допоможе вам поглянути на цей напій з різних сторін. Сорти відрізняються між собою за смаком і кислотністю, але не завжди яскравий присмак сорту передається каві. Адже смак кави залежить також і від стилю обсмаження зерна та способу приготування. Тому краще обирати каву у виробника, який порадить вам якісну каву відповідно до ваших побажань.